• Jessica Behrens (15 jaar) komt de kantine van het clubhuis SV Honselersdijk binnen. Ze ploft op een stoel en moet nog even uithijgen van haar voetbaltraining. Ook haar teamgenoten komen een voor een binnen en schuiven aan. Net als Toos Hagman. Zij is een van de organisatoren van het G-voetbal. Het is woensdagavond en dat is de wekelijkse voetbalavond van Jessica. Een avond die ze niet wil missen.

  Ik wil geen training missen

  ‘Door het voetballen ben ik in beweging. Toen ik klein was ging ik al buiten voetballen. Behalve mijn broer houdt thuis niemand van voetbal, maar ik vind het echt heel leuk. Je bent in beweging en lekker buiten. Vandaag was het best nog koud dus heb ik mijn trui maar aangehouden.’ De hele winter traint Jessica  ook buiten. Dat maakt haar niets uit.  ‘Koud of warm, ik wil geen training missen. Het gaat niet alleen om het sporten, ook de contacten met anderen vind ik belangrijk. Het is fijn om bezig te zijn en mensen om je heen te hebben.’

   Voetbal is voor mij de perfecte sport

  Voordat Jessica ging voetballen deed ze niet zoveel. ‘Ik hing maar een beetje op de bank en dat is eigenlijk niets voor mij. Anja van Vitis Welzijn bracht mij in contact met de Beweegcoach Westland. Samen met haar ben ik gaan kijken wat ik allemaal zou kunnen. En wat ik leuk vond, natuurlijk. De keuze was snel gemaakt. Ik wilde graag voetballen. Voor mij geen sportschool of zo. Ik wilde graag een teamsport doen. Samen met de beweegcoach ging ik kijken bij SV Honselersdijk en ik vond het meteen leuk.’

  Eerste training was wel spannend

  ‘Nadat we erover gesproken hadden ging ik meetrainen. De eerste training was wel spannend. Ik kende de vereniging al een beetje doordat mijn broer hier ook voetbalt, maar toch. Het zijn allemaal nieuwe mensen. Dat vond ik best een stap. Het was fijn dat de beweegcoach meeging. Het ging meteen goed. Ik heb een leuk team en elke zaterdag spelen we een wedstrijd en natuurlijk trainen op woensdag.’

  En ook nog het toernooi en voetbalkamp

  Naast de trainingen en wedstrijden organiseert SV Honselersdijk jaarlijks een voetbaltoernooi voor de G-afdeling. Op 6 juni is het weer zover. Samen met acht andere verenigingen worden dan wedstrijden gespeeld. ‘Wij doen met drie teams mee’, vertelt Jessica trots. ‘En na afloop is er ook nog een gezellige barbecue. 

  In de zomer is er ook nog het voetbalkamp. Met een bus vertrekt de groep met 40 deelnemers naar het kamphuis in Lettelen bij Amersfoort. ‘Vorig jaar ging ik voor het eerst mee. Er was een plekje vrijgekomen.  Ik was wel een beetje erg druk in de bus. Niet zo gek hé, dat had ik nog nooit meegemaakt. Er gingen vijf meiden mee en we hebben dikke lol gehad. Dit jaar willen ze dat ik ga optreden op de bonte avond. Dan ga ik zingen samen met iemand anders. Wie dat weet ik nog niet, maar er zijn er een heleboel die mee willen doen. Dat komt wel goed. ’

  Ooit wil ik een keer naar Ado Den Haag

  Naast het voetbal gaat Jessica dagelijks naar het Flora College in Naaldwijk. Ze zit in de 3e klas en de praktijkvakken bloemen, koken en metaal vindt ze het leukst. ‘Koken vind ik echt heel leuk. Laatst had ik een geintje met onze trainer Johan. Hij wilde maar dat ik appeltaart ging maken. Dat heb ik toen gedaan. Maar niet alleen voor hem hoor,  wel voor het hele team. Ze vonden het allemaal erg lekker.’ Jessica heeft nog een wens. Ze wil graag een keer naar een voetbalwedstrijd van Ado Den Haag. ‘Maar misschien kan ik een keer mee met een vriendin, dat zou leuk zijn.’

  Jij kan het ook

  Jessica is heel blij dat ze deze stap heeft gezet.  ‘Ik ga altijd met plezier naar trainen en vind het leuk om wedstrijden te spelen. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen het is hier heel gezellig.’ Tegen iedereen die nog twijfelt of er iets leuks te vinden is, heeft ze een kort antwoord. ‘Ik ben in beweging, samen met de beweegcoach kan jij dat ook!’